Tort Malaga



 

Acea este cea de-a doua reteta la Concursul BLOGGOSPODINA – un concurs gazduit de blogul Retete ca la Mama cu Laura Laurentiu. A doua proba a fost o reteta inspirata din minunatele retete ale Laurei.

Greu de ales, retetele lui Laura Laurentiu sunt care mai de care mai apetisante, dar totusi m-am decis la Tort Malaga, o reteta de care nu am auzit pana acum. Acest Tort este o imbinare perfecta intre un blat cu bezea, crema fina de vanilie, ciocolata si totul imbracat in frisca.

Ingrediente blat:
* 3 oua
* 1 pahar de 150 ml de zahar
* 1/2 pahar (acelasi) de ulei
* 1 pahar (acelasi) + 2 linguri de faina
* 1 lingurita praf de copt

 

* 4 albusuri
* 6 linguri de zahar
* 4 linguri de nuca macinata

 

Crema:
* 300 ml frisca
* 300 ml lapte
* 4 galbenusuri
* 6 linguri de zahar
* 1 plic de budinca de vanilie
* 2 linguri de esenta de rom
* 1 lingurita de gelatina granule
* 100 de grame de stafide inmuiate in rom

Glazura:
* 100 de grame de ciocolata
* 3 linguri de frisca lichida
Sirop:
* 5 linguri de apa
* 1 lingura esenta de rom
* 1 lingura de zahar
Decor:
* 300 ml frisca batuta si indulcita dupa gust
* decoratiuni de ciocolata topita (optional)

 

Mod de preparare:
Pentru blat, se bat ouale intregi cu un pahar de zahar pana formeaza o crema onctuoasa. Se adauga uleiul in suvoi subtire, mixand in continuare, apoi se amesteca usor cu faina amestecata cu praful de copt (poza 1). Se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt de 23×35 cm (poza 2) sau unsa si tapetata cu faina.

 

 

Din cele patru albusuri si cele 6 linguri de zahar se bate o bezea ferma (poza 3), care se amesteca cu nuca macinata (poza 4) si se aseaza peste aluatul de blat pregatit in tava .

 

 

Se introduce la cuptorul preincalzit la 150 de grade, tava cu blatul si cu bezeaua deasupra si se lasa sa se rumeneasca usor (45 minute-1 ora) – trebuie sa fie cat mai uscata. Se lscoate si se lasa sa se raceasca.

 

 

Pentru crema: Gelatina se inmoaie cu 1-2 lingurite de apa. Se bate frisca, se indulceste cu o lingura de zahar si se lasa la frigider:



Cele 4 galbenusuri ramase de la bezea se freaca cu zaharul, se adauga praful de budinca. Separat pe foc intr-un vas se pune laptele la fiert. Se ia cateva linguri de lapte fierbinte si se pune peste galbenusuri, dupa care se rastoarna totul peste lapte si se prepara o crema de vanilie groasa, care se lasa sa se raceasca la temperatura bucatariei, mixand periodic pentru a preintampina formarea unei pojghite la suprafata.

Cand budinca s-a racet complet adaugam treptat frisca batuta, mixand in permanenta. Se adauga si esenta de rom si stafidele bine scurse. Gelatina se topeste pe aburi, se amesteca cu 2-3 linguri de crema si apoi se adauga la cantitatea totala de crema, mestecand pana se incorporeaza. Se da crema la frigider.

Blatul se desprinde cu grija de pe hartie si se taie in doua pe latime.
Se pregateste glazura, topind pe aburi ciocolata cu frisca lichida si se intinde calduta peste bezea.

 

 

Dupa ce glazura se intareste se trece la asamblarea tortului – pe unul dintre blaturi (peste glazura), se aseaza toata crema. Se acopera cu celalalt blat cu glazura de ciocolata in jos, catre crema. Se da la rece pana se incheaga crema.

 

 

Se stropeste blatul superior cu un siropul obtinut din ingredientele specificate si se orneaza cu frisca batuta, turnata cu spritul dupa inspiratia fiecaruia.

 

 

Marginile se pot acoperi cu decoruri din ciocolata topita, turnate pe hartie de copt cu seringa de decorat, cu deschizatura cea mai mica. Se da tortul la frigider pentru cel putin 2 ore inainte de servire.

 

 

Un tort foarte gustos, o imbinare perfecta intre bezea cu nuci, o ciocolata care o separa de crema si astfel ramane si crocanta , plus o crema fina de vanilie cu stafide.

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

28 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

    Ce bunatate trebuie sa fi fost,cu bezea,nuca,crema de vanilie,stafide ,ciocolata,toate ingredientele pe placul meu impreuna combinate sigur iese un deliciu,se vede si in imagine,nu?sigur castigati,pupicei

  6. 6

    @Caroline B. merci beaucoup pour ton commentaire, c'est vraiment gentil. À bientôt!

    @Adela Zilahi multumesc de aprecieri. Si torturile tale ma dau gata pe mine. Pup!

    @Cristina, multumesc, o zi frumoasa!

    @FLORY, multumesc, multe pupicuri si tie!

    @Doinitza`s cakes, da a fost foarte bun. Toate ingredientele dau bine impreuna. Pup!

  7. 7

    Ce bun acest tort,ce combinatie reusita si prezentarea excelenta.Conteaza reteta,e adevarat,dar si "mana"care o lucreaza asa ca…. succes la concurs!!!!
    Pupici si pe curand!

  8. 8
  9. 9
  10. 10

    @Petronela iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Cu grd pe curand!

    @Alina multumesc. Pupici!

    @gratziela multumesc frumos in numele la amandoi. Gatim amandoi, dar pe blog doar eu sunt purtatorul de cuvant. Te sarut!

  11. 11

    Felicitari pentru premiuuuuuu!!!!!!!! Rulada ca rulada (miam miam) dar tortul arata (si sigur si este la gust) demential.:))))))))))))))))))))))))))

  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
    • 19

      Manu eu l-am facut la cuptor pe gaz. Tenperatura cuptorului este de 150 °C pentru ca se coace blatul cu bezeaua impreuna. Timpul este in functie de cuptorul fiecaruia, cca. 45 minute.

  19. 20

    multumesc si eu la cuptor pe gaz dar nu creste blatul la 150 grase si nici bezeaua nu se usuca,mai am o intrebare ,cite foi de gelatina sa pun ptr o lingurita de gelatina pudra,ptr ca nu am decit foi.

    • 21

      manu eu am cuptor pe gaz fara ventilatie si a iesit cum vezi in poze. O ora la 150 grade ar trebui sa se usuce bezeaua si sa se faca si blatul In mod normal blatul il facem la 180 grade in 25-30 minute dar fiind impreuna cu bezeaua il tinem mai mult dar la o temperatura mai mica.
      La 6 foi de gelatina corespunde un plic de gelatina maruntita Dr. Oetker de 10 gr.
      Spor la prajiturit!

  20. 22
  21. 23

    am tinut o ora dar nu creste blatul si nici bezeaua nu se usuca ,iar in ce priveste gelatina am intrebat cit corespunde unei lingurite de gelatina( Cite foi )

    • 24

      manu ai citit toate comentariile si ai vazut ca la toti a iesit. Este intre primele 5 torturi cele mai accesate si incercate, nimeni nu s-a plans. … sincer imi pare rau ca nu-ti iese, dar nu stiu cauza.
      Pentru o lingurita foloseste 3 foi de gelatina.

  22. 25

    Buna! As dori sa stiu ca atunci cand se pune al doilea blat cu bezea peste crema cum il puneti ca sa nu se rupa foia de bezea. Multumesc.

    • 26

      Monica cred ca nu ai retinut ca bezeaua de care spui este pusa la cuptor impreuna cu aluatul de blat, deci se coc impreuna in cuptor. Uita-te cu atentie la poze si ai sa intelegi. Ca sa reusesti sa pui o bezea peste o coca cruda (ma refer la blat), o pui cu grija cu o lingura.
      Cand trebuie sa pui peste crema, bezeaua are pe o parte blat si pe cealalta un strat de ciocolata, deci nu are cum sa se rupa. Partea de ciocolata spre crema.
      Cred ca tu ai facut blatul si bezeaua fiecare separat, nu-i rau nici asa dar atunci te chinui putin.
      Daca nu te-am lamurit sa-mi scrii, dar urmareste atent pozele cum trebuie facut.
      Pup!

      • 27

        Multumesc!, inca nu l-am incercat dar urmeaza, imi este putin frica de asamblarea propriu zisa, am inteles ca bezeua se coace impreuna cu blatul si se pune cioco deasupra bezelei,dar cand se pune blatul al doilea peste crema am eu emotii, deoarece eu as face un tort mai mare(suntem mai multi) cat este dimensiunea unei tavi de copt(25/35) as face 2 portii de blat, nu l-as taia pe la jumatate si de aici porneste teama mea. Dar de aratat arata superrrr si ma gandesc ca poate fi excelent la gust).

  23. 28

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.