...

Cauta retete pe acest site

25 mai 2011

Tort Malaga


Acea este cea de-a doua reteta la Concursul BLOGGOSPODINA - un concurs gazduit de blogul Retete ca la Mama cu Laura Laurentiu. A doua proba a fost o reteta inspirata din minunatele retete ale Laurei. Greu de ales, retetele lui Laura Laurentiu sunt care mai de care mai apetisante, dar totusi m-am decis la Tort Malaga, o reteta de care nu am auzit pana acum. Acest Tort este o imbinare perfecta intre un blat cu bezea, crema fina de vanilie, ciocolata si totul imbracat in frisca.





Ingrediente blat:
* 3 oua
* 1 pahar de 150 ml de zahar
* 1/2 pahar (acelasi) de ulei
* 1 pahar (acelasi) + 2 linguri de faina
* 1 lingurita praf de copt

Bezea:
* 4 albusuri
* 6 linguri de zahar
* 4 linguri de nuca macinata

Crema:
* 300 ml frisca
* 300 ml lapte
* 4 galbenusuri
* 6 linguri de zahar
* 1 plic de budinca de vanilie
* 2 linguri de esenta de rom
* 1 lingurita de gelatina granule
* 100 de grame de stafide inmuiate in rom


Glazura:
* 100 de grame de ciocolata 
* 3 linguri de frisca lichida

Sirop:
* 5 linguri de apa
* 1 lingura esenta de rom
* 1 lingura de zahar

Decor:
* 300 ml frisca batuta si indulcita dupa gust
* decoratiuni de ciocolata topita (optional)

Mod de preparare:
Pentru blat, se bat ouale intregi cu un pahar de zahar pana formeaza o crema onctuoasa. Se adauga uleiul in suvoi subtire, mixand in continuare, apoi se amesteca usor cu faina amestecata cu praful de copt (poza 1). Se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt de 23x35 cm (poza 2) sau unsa si tapetata cu faina.


Din cele patru albusuri si cele 6 linguri de zahar se bate o bezea ferma (poza 3), care se amesteca cu nuca macinata (poza 4) si se aseaza peste aluatul de blat pregatit in tava .


Se introduce la cuptorul preincalzit la 150 de grade, tava cu blatul si cu bezeaua deasupra si se lasa sa se rumeneasca usor (45 minute-1 ora) - trebuie sa fie cat mai uscata. Se lscoate si se lasa sa se raceasca.


Pentru crema: Gelatina se inmoaie cu 1-2 lingurite de apa. Se bate frisca, se indulceste cu o lingura de zahar si se lasa la frigider:
Cele 4 galbenusuri ramase de la bezea se freaca cu zaharul, se adauga praful de budinca. Separat pe foc intr-un vas se pune laptele la fiert. Se ia cateva linguri de lapte fierbinte si se pune peste galbenusuri, dupa care se rastoarna totul peste lapte si se prepara o crema de vanilie groasa, care se lasa sa se raceasca la temperatura bucatariei, mixand periodic pentru a preintampina formarea unei pojghite la suprafata.
Cand budinca s-a racet complet adaugam treptat frisca batuta, mixand in permanenta. Se adauga si esenta de rom si stafidele bine scurse. Gelatina se topeste pe aburi, se amesteca cu 2-3 linguri de crema si apoi se adauga la cantitatea totala de crema, mestecand pana se incorporeaza. Se da crema la frigider. Blatul se desprinde cu grija de pe hartie si se taie in doua pe latime.
Se pregateste glazura, topind pe aburi ciocolata cu frisca lichida si se intinde calduta peste bezea.


Dupa ce glazura se intareste se trece la asamblarea tortului - pe unul dintre blaturi (peste glazura), se aseaza toata crema. Se acopera cu celalalt blat cu glazura de ciocolata in jos, catre crema. Se da la rece pana se incheaga crema.


Se stropeste blatul superior cu un siropul obtinut din ingredientele specificate si se orneaza cu frisca batuta, turnata cu spritul dupa inspiratia fiecaruia.


Marginile se pot acoperi cu decoruri din ciocolata topita, turnate pe hartie de copt cu seringa de decorat, cu deschizatura cea mai mica. Se da tortul la frigider pentru cel putin 2 ore inainte de servire.


Un tort foarte gustos, o imbinare perfecta inre bezea cu nuci, o ciocolata care o separa de crema si astfel ramane si crocanta , plus o crema fina de vanilie cu stafide.

17 comentarii:

Elle est magnifique cette torte et elle est très bien présentée! J'en prendrais bien une part! Caro

Inca un tort ce ma da gata? arata bestial sa zic asa! pupici!

Arata superb,succes in concurs,pupici!!!

Ce bunatate trebuie sa fi fost,cu bezea,nuca,crema de vanilie,stafide ,ciocolata,toate ingredientele pe placul meu impreuna combinate sigur iese un deliciu,se vede si in imagine,nu?sigur castigati,pupicei

@Caroline B. merci beaucoup pour ton commentaire, c'est vraiment gentil. À bientôt!

@Adela Zilahi multumesc de aprecieri. Si torturile tale ma dau gata pe mine. Pup!

@Cristina, multumesc, o zi frumoasa!

@FLORY, multumesc, multe pupicuri si tie!

@Doinitza`s cakes, da a fost foarte bun. Toate ingredientele dau bine impreuna. Pup!

Ce bun acest tort,ce combinatie reusita si prezentarea excelenta.Conteaza reteta,e adevarat,dar si "mana"care o lucreaza asa ca.... succes la concurs!!!!
Pupici si pe curand!

este fantastic, minunat!

Sunteti minunati! Nu am cuvinte. Sunt impresionata, in mod special pentru frumoasa colaborare in famile, iar tortul...minunat!

@Petronela iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Cu grd pe curand!

@Alina multumesc. Pupici!

@gratziela multumesc frumos in numele la amandoi. Gatim amandoi, dar pe blog doar eu sunt purtatorul de cuvant. Te sarut!

Felicitari pentru premiuuuuuu!!!!!!!! Rulada ca rulada (miam miam) dar tortul arata (si sigur si este la gust) demential.:))))))))))))))))))))))))))

Felicitari pentru premiu Sara! :*

Cu exceotia stafidelor pe care nu-mi place sa le vad in torturi (numai in prajituri sau checuri), pasarele de-ale mele, tortul este exceptional.Pare un deliciu.

L-am pregatit astazi pt ziua mamei mele,are un gust divin...MULTUMEC !!!

@luk06 ma bucur tare mult ca ti-a placut acest tort. La multi ani mamei tale! Multumesc de aprecieri si te mai astept, pup!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aboneazate prin Email


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More