Cozonac rondele cu nuca



 

Cozonac rondele cu nuca este o altfel de idee pentru sarbatorile de Pasti de anul acesta. Cele doua suluri de aluat care le impletim la cozonacul clasic, acum le-am taiat in rondele de 6 cm si le-am asezat in forma de cozonac. Sper sa va placa ca la gusst a fost bun..

 

Ingrediente Aluat / 2 cozonaci in forma de 12 x 20 cm.
800 g faina Dobrogea (pentru cozonac)
40 gr drojdie proaspata
300 g de zahar
2 oua intrgi + 2 galbenusuri
350 ml lapte
200 gr unt
50 ml ulei
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
1 fiola de esenta de vanilie
Ingrediente Umplutura:
200-250 g nuci pisate
1-2 linguri de zahar
2-3 linguri de cacao pudra
2 albusuriPentru uns: 
1 galbenus + 1 lingura lapte

 



Mod de preparare Cozonac rondele cu nuca:
Aluatul: 
Intr-o cratita medie, se pune la fiert laptele cu zaharul, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie si portocala.. Laptele nu se fiarbe, ci doar sa se incalzeasca cat sa topeasca zaharul. Se inchide flacara si se adauga untul taiat cubulete. Se lasa apoi sa se raceasca pana ajunge la o temperatura calduta.
Faina se va cerne in vasul unde vom framanta. In centru punem drojdia sfaramata, o lingura de zahar si se putin lapte caldut. Se lasa sa creasca maiau apoi incepem sa framantam. Se adauga oua intregi si cele trei galbenusuri frecate cu putina sare, ca sa le intareasca culoarea. Incepem framantatul adaugand putin cate putin laptele cu untul caldut si framantam pana se va incorpora toata faina.
Daca aluatul este lipicios, se mai adauga pana la max. 50 g faina, apoi framantam adaungand uleiul. Ar trebui sa rezulte un aluat neted si elastic. Se unge un bol cu ulei, se pune aluatul, se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se pune la dospit pentru cca 1-2 ore in functie de temperatura din camera.



Umplutura :
Nucile se piseaza in piulita, se adauga o lingura de zahar, 2 linguri de cacao si o lingurita de scortisoara. Cele 2 albusuri ramase de la aluat, se bat tare si se amesteca cu nucile.

Cand aluatul este gata se imparte in doua. Se intinde pe rand un dreptunghiuri si intindem umplutura de nuca si cacao. Dupa se rulam strans taiem in 6 romdele de 5-6 cm. In tava de 12 x 20 cm unsa cu ule, se aseaza pe verticala rondelele. Repetam si cu celalat cozonac. Lasam 15 minute sa mai creasca, apoi cu ajutorul unei pensule il ungem cu galbenus de ou frecat cu o lingura de lapte.

Presaram deasupra zahar tos si dam la cuptorul preincalzit ca 200 de grade, iar dupa 20 de minute se coboara la 170 de grade. In functie si de cuptorul fiecaruia se lasa la cuptor pentru cca. 50-60 de minute. Cand este gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca acopetit cu un prosop mare curat.

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.