Ciulama de pui cu ciuperci



 

Ciulamaua de pui este o mancare traditionala. Reteta de baza are un rantas de faina care o face destul de grea pentru stomac. De aceea reteta clasica a mai suferit unele modificari. Adesea rantasul este inlocuit cu un sos bechamel facut cu lapte si smantana si de aceea bucatile de pui nu se mai fierb, ci se prajesc.
Cum nu fac ciulama foarte des, prefer reteta clasica, asa cum o stiu de la mama si pe care o gasiti si-n Cartea de bucate a Sandei Marin. V-am mai postatt o reteta de Ciulama cu pui si mamaliga tot cu rantas, dar pentru ca aveam supa de pui gata pregatita la congelator, copanelele de pui le-am prajit.

 

Ingredinte
1 kg. pulpe de pui (sau 1 pui portionat)
1-2 ceapa
1-2 morcovi
1 patrunjel radacina
1 pastarnac
1/2 telina
250 g ciuperci champignons proaspete
3 linguri faina
ulei de masline
50-60 g unt
sare
piper alb

 

 



Mod de preparare
Pentru ciulama eu am folosit pulpe inferioare de pui, dar voi daca folositi un pui intreg, acesta se portioneaza si se spala bine. Se pune la fiert in apa rece cu sare cat sa acopere bucatile. Cand incepe sa dea in clocot, se ia spuma de 2-3 ori. Se adauga apoi zarzavatul de ciorba : morcovul, ceapa si radacina de patrunjel si de pastarnac. Se lasa sa fiarba încet. Oala se tine pe trei sferturi acoperita.

Separat, intr-o cratita, se prajeste, fara sa se rumeneasca, faina cu ulei de masline in care se adauga un cub de unt. Se stinge cu zeama in care a fiert camea de pui. Se adauga supa pe masura ce se ingroasa si se lasa sa dea cateva clocote. Sosul trebuie sa fie gros ca o smantana si fara nici un cocolos.

Ciupercile se sterg nu se spala si in functie de marime, se taie in jumatati sau daca sunt mici, ca ale mele, se lasa intregi. Se soteaza intr-o tigaie cu unt.

Cand sosul de ciulama are consistenta dorita se adauga bucatile de carne si ciupercile sotate. Mai lasam sa dea cateva clocote. Potrivim gustul de sare si piper. Servim ciulamaua calda cu mamaliguta.
Daca mancarea nu este servita imediat, cratita se tine in apa fierbinte, iar deasupra se pun cateva bucatele de unt proaspat, ca sa nu se formeze pielita.

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.