...

Cauta retete pe acest site

30 mar. 2012

Friptura de piept de rata cu sos de zmeura


M-am gandit care ar fii preparatul ideal ca fel principal la o masa festiva si fara ezitare am ales rata. Dupa mine o friptura din piept de rata este perfecta, eleganta si savuroasa si nu este un ingredient de zi de zi. Pe un pat din fasii de legume viu colorate, sotate in unt si cu un sos caramelizat cu zmeura si vin este ideal pentru a celebra Luna Femeilor.
Aceasta reteta va face parte din Meniului perfect, la Concursul KitchenAid de Martisor. Blogul organizator este www.retetecalamama.ro al lui Laura Laurentiu impreuna cu sponsorul bilancia.ro.


Ingrediente:
1 piept de rata
sare
piper
Sosul de zmeura:
300 g zmeura (congelata)
100 ml vin negru
1 lingurita rasa de zahar
cca. 100 ml supa de pasare
grasimea de la friptura de rata
sare
piper alb


Garnitura de legume:
1 morcov
1 pastarnac
1 dovlecel (zucchini)
2 fire ceapa verde
condimente pentru wok:
(praf de ghimbir, boia de ardei, curcuma, piper...)
margarina (unt)


Mod de preparare:
Avem nevoie de 1-2 lobi de piept de rata. Pentru doua persoane am pregatit un lob de rata. Se sterge prin tamponare cu un prosop absorbant.

Cu un cutit foarte bine ascutit taiem pe partea cu grasime cuburi sau romburi. Trebuie avut grija sa nu ajungem la carne, ci numai in stratul de grasime. Il condimentam dupa preferinte.
Incingem o tigaie doar unsa cu putina margarina, iar and s-a incalzit adaugam pieptul cu pielea in jos. Micsoram focul si prajim 5-6 minute. Grasimea de sub piele va incepe sa se topeasca. Daca va fii in exces mai scoatem cu o lingura. Intoarcem pieptul si mai lasam 4-5 minute sa se rumeneasca frumos.


Daca va place in sange aceste 10-12 minute sunt suficiente. Eu am vrut sa fie pregatita carnea mediu, de aceea l-am mai dat la cuptorul incins pentru inca 8 minute. Lasam sa se odihneasca 5-8 minute si apoi taiem pieptul pe oblic in fasii potrivit de groase. Carnea a iesit suculenta si putin roze.


Ca totul sa fie cald trebuie sa mergem in acelasi timp cu doua tigai. Una pentru sotatul legumelor, iar in cealalata facem sosul de zmeura.
Pentru sos, caramelizam intr-o tigaie o lingurita rasa de zahar, stingem cu grasime de rata si putina supa de pasare. Lasam sa fiarba si sa se reduca la jumatate. Zmeura o trecem printr-o sita ca sa scoatem samburi, iar pulpa rezultata o adaugam in sos. Adaugam si vinul rosu si mai dam 3-4 minute la foc. Trebuie sa rezulte un sos fluid, daca va e necesar puteti adauga o lingurita de amidon sa ajungrti la consistenta dorita.


Legumele le taiem in fasii cu ustensila de curatat cartofi, apoi le taiem tot pe lung, in fasii subtiri. De preferat sa se soteze intr-un vas wok, in putina margarita sau unt si condimente pentru wok: praf de ghimbir, boia de ardei, curcuma, piper.


Aranjarea preparatului pe farfurie este la inspiratia fiecaruia. Am aranzat doua moduri de prezentare si va invit sa-l savurati alaturi de un Merlot rosu sec, cu gust condimentat de fructe rosii. Pofta buna!


13 comentarii:

WoW!!! Cum arata!!!!! Pupici!

Arata de milioane... Zmeura am, rata nu... Acum mi-ai facut pofta, astazi e vineri, mai sint si la dieta... dar virtual, nu ingrasa, nu ?! Pupici !

ma omori cu asa bunatate :)
arata minunat si e una dintre combinatiile mele preferate! <3
O zi minunata!

Absolut superb arata. O prezentare si o reteta demna de Master Chef. (Desi nu-mi place emisiunea. :) )

foarte frumos arata si gustul trebuie sa fie de milioane. nu am mai mancat rata de f multi ani! mult succes la concurs:)

@Any mul;tumesc, pup!

@Dana Cristina ma bucur ca-ti place. Pup!

@Daniela ai dreptate, virtualul e bun ca nu ingrasa, daca esti si la dieta. Pup!

@Emily se pare ca am nimerit pe gustul tau. Pai... nici nu ai gusturi rele, ca e asa de buna. Pup!

@Cristina multumesc! Pe mine ma pasioneaza mult genul de haute cuisine, atat cat ne putem permite noi sa facem. te sarut si o zi frumoasa!

@Andreea-Elena C rata e o "delicatete" din toate punctele de vedere, nu o mancam zi de zi. Asa ca nu esti singura, nici noi nu am mancat cam de multisor. Pup cu drag!

Asta e o reteta demna de un MasterChef . :)

N-am mai mancat rata de cand eram in Dk :) Chiar sapt trecuta vb cu al meu ca as papa o rata pe varza :)
Preparatul este specific voua... un mare deliciu, o prezentare de nota 10 si mai ales, niste idei extrem de apetisante! De fiecare data raman muta in fata pozelor..
Va pup si va doresc multa bafta la concurs!

Ce delicatesa ai pregatit!Superb arata!Yummy!Pupici!

Felicitari pentru preparat. Arata perfect! De mult prea multe ori vad piept de rata prajit sau copt pina isi pierde toate sucurile si devine uscata ca o talpa de pantof :)
Success la concurs.

Arata de vis. M-ai convins sa o pregatesc pentru masa de Paste. Multumesc si bafta!

@lia multumesc frumos pentru comparatie. Pup!

@Simona rata si pe varza e tare buna si ne place si noua. Acum fiind un meniu mai special am vrut sa iesim putin din tiparele clasice. Sa incerci odata ca sigur iti va placea. Pup!

@Licuta Marin multumesc frumos, pup!

@The Wandering Oltean nici noua nu ne place, cum spui, prea prajit, dar nici sa fie crud. Ne place mediu si desi nu avem acel termometru special de carne, ne-a iesit perfect. Multumim!

@Ana ma bucur de alegerea ta si sigur vei avea succes. Sa fii atenta cu doar cu timpul de prajire ai pieptului. Cat despre sos, desi multi stranba din nas la ideea de sos de fructe, e o neintelegere. Nu-i numai un sirop de fructe, este si vin si sosul ramas de la friptura, care impreuna dau ceva special. Ai sa vezi. Bafta!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More